Back to Fák

Asimina triloba ‘Prima 123’ – ‘Prima123’ öntermékeny indiánbanán

9 600 Ft

Az Asimina triloba ( indiánbanán)  napjainkban kezd  szélesebb körben is egyre ismertebbé válni. Ez az észak-amerikai  növény azon kevesek eggyike amelyiknek a termését nem csak meg lehet enni, hanem meg is éri megenni , ugyanis tényleg eléggé nagy és eléggé finom is, hogy legyen rajta mit   szeretnünk  ( a finom gyümölcs illat meg csak ráadás! )  Maga a növény  nem igényes, ezt 15  év tartási tapasztalat mondatja velem, ennek ellenére növekedése elégé lassú. Sok évnek kell eltelnie, hogy egy 3 méteres tojásdad alakú bokorfánk legyen . Kb 1.5 m-es korában kezdi megmutogatni a terméseit . A növényhez képest nagy , hoszúkás levelek tüggőlegesen lógnak a az ágakon és eleinte évekig aggódtam azon, hogy biztosan  hervadnak , öntözni kellene….:) Nem, ez az Asiminának “alapértelmezett ” beállítása,ennek ellenére extra szárazságban az öntözést meghálálja különösen terméskötés után !  Semmilyen károsítót vagy betegséget nem láttam még rajta.  termése szeptemberen érik , nagy sikerrel szoktam vele körbehaknizni a baráti társaságaimat . Őszi lombszíne szép aranysárga .

Leírás

Az Asimina triloba alapvetően idegen megporzású  növény.   A Prima 123 ‘ nemesitett fajtája viszont öntermékeny, nincsen szükség egy második  példányra  ahhoz, hogy bőséges legyen a termés. De, ez mégnem minden ! A Prima 123 fajta nem csak hogy öntermékeny, hanem igen nagy  termés biztonságú és nagy termésű is .

2 literes cserepekben  1. éves , OLTVÁNYOKAT (!)  ( azaz 3. éves növényt )   küldünk!

Vigyázat!  Az Asimina fajták  csak oltással szaporíthatóak, ezeken a törzsecskék alján az alany visszavágásból fakadó, előző operáció nyoma  látható marad ! Ha ilyent ön nem lát, a növény törzse egyenletesen síma, akkor valószínűleg egy kisebb értékű magoncot sóztak a nyakára!? ….