Haemerocallis – sásliliomok

2 400 Ft

Könnyen nevelhető, probléma mentes évelő  növények , melyek június elejétől a szivárvány (lsd :galériák) majd minden színében ( csak kék nincs) nyílnak.

Leírás

Június elejére , mikor a meleg már perzselő is tud lenni, a nagy tavaszi virág dömping már a múlté, a  nyári virágzású, hajtáscsúcson nyíló cserjék pedig még nem készek . Hogy ne maradjunk ekkor sem virágpompa nélkül , arról a sásliliomok ezerféleségükben gondoskodhatnak.  Nem volt ez mindig így. Emlékszem, hogy régebben két változata volt csak elterjedve minálunk , citrom,- illetve narancssárga keskeny szirmú, buta magas fajták, melyeket gyakran döntöttek földre a nyári viharok.  Ehhez képes elképesztő a sásliliomok mai változatossága, és minőségi feljavulása.

A virág szín mellet a növények mérete, szármagassága,  a szirmok szélessége követhetetlen  kombinációk sokaságát eredményezte.

A sásliliomok  nevelése végtelenül egyszerű. elélnek árnyékostól a napos helyig, bármilyen tűrhető kerti talajban, veszélyes kártevőjük nem ismert. a félárnyékos pozíció segít megőrizni a  virágok élénk színeit. A nevükben található “sás” szó ne tévesszen meg senkit, nem mocsári növényekről van szó, sőt inkább szárazság tűrőnek mondanám őket. Lombozatuk emlékeztet a sásra , ezért a kerti tavak víztől elszigetelt partjain jól imitálják a mocsári hatást.  Érdemes több fajtából kisebb (de inkább  nagyobb :)) csoportokat kiültetni hogy az eltérő virágszínek mellett a virágzási periódust is megnyújtsuk.   Télen  a teljes föld feletti rész elpusztul, amit tavasz  elején az új hajtások megjelenése előtt könnyen  letisztíthatunk a tövekről. Más munka nincs vele.

Kertészetünkből 1,5 literes cserépben erős , akár több hajtásos töveket postázunk a képeken látható színekből. A sás liliomok virágszára nagyon törékeny, ezért érdemes még ősszel vagy  tavasszal megrendelni őket !

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Haemerocallis – sásliliomok” értékelése elsőként