Viburnum tinus – téli bangita

4 600 Ft

Közepes tempóban,  2-3 méteres bokrot fejlesztő örökzöld bokor..   5-6 cm-es, tehát relative apró levelei, dúsan elágazódó ágrendszer miatt könyen bármilyen méretre és formára nyírható  alakítható. Medirerrán eredetű faj, de már számos  idős bokor  él hazánkban is. Akinek , kicsit is védett a kertje ültesse bátran különös tulajdonságai miatt. Ernyős virágait korán és nagy tömegben hozza, a vöröslő bimbókból hófehér virágok nyílnak , majd ezekből metálkék bogyók fejlődnek ki .

Leírás

A téli bangita , természetesen nyáron is van! 🙂 Neve arra a különös tulajdonságára utal, hogy  a  vörös virágkezdemények  már ősszel kifejlődnek rajta , és enyhe telű helyeken már a tél folyamán nyíladozni kezdenek . A fehér virágok elnyílása is eltart jó sokáig. Nyáron van egy kis pangás, de  mire bogyó terméseknek kialakul a fura fémes csillogású kék színe  , már jönnek is a következő év bimbói .  Egyszóval ez a növény szinte az egész évben mutat valamit ,ráadásul ezt a dísztelenebb téli félévben teszi .

Első növényemet   déli  fekvésű partoldalba , tűző parra ültettem. Ma már tudom, hogy ez nem volt helyes, ugyanis fagyos periódusban  a nappali erős napsugárzás rendszeresen  leégette a bimbókat és  még a leveleket és károsította.. A mostani, kb 15 évesen  2-es példányomra, télen fenyők vetnek árnyékot és  nagyon meg vagyunk elégedve egymással !

2 literes cserépben, 30/40 cm-es bokrokat küldünk.