Magnolia x brookliniensis ‘Green Queen’ – ‘Green Queen’ zöld virágú liliomfa ÚJDONSÁG !

22 000 Ft

Örömmel harangozom be a PLANTHEON faiskola 2024 őszi Magnolia újdonságát! A GREEN QUEEN ( zöld királynő) fajtát  hiába keresnék az interneten , mert ez az új fajta nálunk a PLANTHEON-ban  keletkezett, máshol nem kapható, és  a megfigyelési és értékelési időszak után csak most érkezett el az idő. hogy  eladásra is kínáljunk belőle.

A Green Queen névre keresztelt  klón a méltán nagyra becsült  Sunsation fajta magoncai közül került elő. A fajta tulajdonságainak  ismeretésekor ezért az anyafajtához viszonyítom  ennek a tulajdonságait . A kétszer iskolázott anyanövény félárnyékos helyen fejlődik , ezért a nálunk megfigyelt  növekedése teljesen napos heyen valószínűleg módosulni fog .  Tehát a bokor középerős növésűnek és laza terbélyes forájúnak mutatkozik.   Valószínűleg a virághozam is  magasabb lesz napos helyen , mert  nálunk a virágok száma az anyanövényen  egyelőre elmarad attól amit a Sunsation fajta esetében megszoktunk.  Ezt azért is  veszem biztosra, mert a   galéria első képén  jobbról egy napon tartott, egy éves oltvány látszik jól megrakva egyáltalán nem kicsi méretű virágokkal  (Balról egy jólismert Yellow Brd virág látszik és az hogy a Green Quenn vrága mennyivel nagyobb!).  A Green Quenn  virágainak mérete kb hasonló , tehát jó nagy, mint a Sunsationé, de a  színe ,és a  formája jelentősen eltér attól.   A Green Queen igen kései virágzású fajta. ez nagy előnynek látszik , ha a szinte minden évben előforduló, késő tavaszi virágfagyasztó napokra gondolunk.  Érdemes egy pillantást vetni az anyabokor és a cserepes oltvány fényképére, ahol jól látszik, hogy mekkora méret eltérésű bimbók vannak a már kinyít virágok mögött! Ez azt jelenti ,hogy a fajta  virágzása hosszan elhúzódó. Őszi, kora tavaszi lombtalan állapotukban a virágrügyek  változó méretűek, kicsik, alig felismerthetőek, de virágnyílásra ezek is fejlődnek !!!!  Nézzük akkor a virágokat! A Green Queen feslő bimbójából  először  egy  élénk, tiszta neonzöld  virág bújik ki. A külső sziromkör szirmai  kívülről sokáig szintén zöld árnyalatúak, de belsejük  már sokkal világosabb, a belső szirmok mepig már meleg sárga színűek  , közepükön egy -egy  málna színű ideg látható.. A virágok tehát egyszerre sokféle árnyalatban mutatkoznak ,de bármilyen színárnyalatott is írnék is le az a környezet hatásától változó is lehet . Ez jól látszik a fényképeken !  A virágok formája nem  olyan tulipánszerű mint az anyafajta esetében. A nyilás első fázisában a belső szirmok kupolát formáznak, de teljes nyílásban az összes szirom nem csak hogy szétterül , de meg is csavarodik., egy tengeri csillagot formázva, ezzel a tulajdonsággal a virág a legnagyobb méretét mutatja meg!.

Leírás

A Green Queen failkolánk egyik legkedvesebb, saját nemesítésű ÚJDONSÁGA! 2024 nyarán  kínáljuk először , igen korlátozott mennyiségben!

Erről a fajtáról rengeteg képet késztettem az elmúlt években, mert  minden évben, minden virága , minden nap más és más látványt nyújtott , amit az éppen aktuális időjárás is nagyban befolyásáolt. Jól teszi hát az a jövőbeli tulajdonos. aki ezt a növényt közel  a házhoz és/ vagy a napi útvonal mentén  ülteti el. Így közelről nézve  lehet tanúja  nap mint nap a virágzásí szezonnak !

Normál méretű alany csemete szűkében, ezt a fajtát idősebb, erősebb, mésztűrő alanyokra oltottam kb 60 cm magasságban, tehát van egy kis törzsük. és hála az extra erős alanynak,  már az első évben is igen erős növekedésnek indultak.

7 literes cserépben , 2 éves oltványokat tudunk küldeni .