Hippophae rhamnoides ‘Leikora’ – nő ivarű homoktövis gyümölcsfajta

1 500 Ft

A szárazság tűrő homoktövisnek az egyik legnagyobb terméshozamú,nemesített gyümölcs fajtája.  Az alap fajhoz hasonlóan , ezüstös lombozatú,nagyméretű tövises bokrot nevel, mely a legsoványabb területeken is megél. A Leikora fajta nőivarú, 1cm-es bogyói vastagon lepik be a termőhajtásokat,kissé világos narancssárga színűek.

Leírás

Az első kép ami beugrik a homoktövis kapcsán , időben messze datálódik, és első (nyugat)Németországbeli utazásomhoz kötődik.  Ott , ahol a bio élelmiszerek előállításának hagyománya  van, az autópályák meredek rézsűiben kilóméter hosszban virultak a homoktövisek. Meglehetősen igénytelen növényről van tehát szó.

Jóval később, egy homoktövis ültetvény tulajdonosával kellet vitába bocsájtkoznom, aki váltig állította, hogy a homoktövisnek nincs virága !?  -” Nincs neki! Mondom!  Már tíz éve termelem , de még egyet sem láttam. ”  Való igaz, hogy a homoktövis virágai egy kicsit sem látványosak (apró, barnás, toboz szerű),és nagyon korán tavasszal nyílnak ki, de termés csak virágból fejlődhet !

A szomszéd birtok tulajdonosa is telepített homoktövist a  gyümölcsöse kerítése mentén,így a homoktövis kettős hasznosítású lett. A nagy, szúrós bokrok védik a birtok területét ,és a nemes fajták gyümölcse jövedelmet is hoz.   Nem értettem, hogy vajon hogyan szüretelik le a sok apró bogyót a szúrós hajtásokról?  Nos, a Leikora fajtára is jellemző, terméssel vastagon berakódott ágakat  lemetszik, majd egy közeli hűtőhárban hirtelen megfagyaszva a bogyók leperegnek(lerázhatóak). Ezzel technológiával egyszer ‘smind  megvan oldva a sövény kordában tartása is!

K2 lites cserépben 40/60 cm-es gyökér nemes bokrokat küldünk.