Back to újdonságok

x Cupressocyparis notabilis ‘Márta’ – Hamvas hibrid ciprus

Festői megjelenésű, nagy termetű, mediterrán eredetű hibrid örökzöld. Gyorsan nől, nagyra,  szárazság és meleg tűrés szempontjából a legkiválóbb választás.

Hamvas kék színe kiemeli a többi  zöld /sárga színezetű hibrid ciprusok közül. Ritkán beszerezhető , magyar nemesítésű ÚJDONSÁG!

Leírás

A hetvenes évek tájékán nagyon népszerű volt a nutka hamisciprus  (Chamaecyparis nutkatensis) szomorú változata. Azt is oltással kellet szaporítani, de ez a faj csak hűvös párás levegőjű, savanyú kémhatású talajokon fejlődött szépen, ezért elterjedése korlátozott volt magyar viszonyok között. Nekem is van egy , de csak úgy van, nem látszik túl boldognak.  Az országunkra egyre jellemzőbb  forrósodó klíma és  meszes jellegű  talajok új növény féleségeknek adnak egyre inkább teret.  Aki tehát ilyen körülmények között egy nagyon strapa bíró, monumentális méretű, és alakjában (ágszerkezetében ) is feltűnő vezér növényt , vagy szolitert keres, ne szalassza el a ritka lehetőséget , amit  a Márta  hibridciprus  jelent.

Ez a növény a már közismert és közkedvelt   leyland ciprusokhoz  több szempontból hasonló (igénytelenség , robbanékony fejlődés) , de hamvaskék lombszíne , és  csüngő másodlagos hajtásai könnyen megkülönböztethetővé teszik. a C. notabilis  hibrid szűlője a C. macrocarpa helyet , a még extrémebb módon szárazság tűrő C. arizonica volt,és ennek köszönhetően a Márta fajtanéven szaporított példányok a legszigorúbb hazai körülmények között is valószínűleg helyt fognak állni.

A növény kinézetése sok szót nem pazarolnék, a képsor saját Mártámról sokat elárul.

Cserépben nevelt  100/125cm-es példányait kínáljuk a  készlet erejéig.