Rhododendron obtusum ‘Hot Shot Variegata’ – tarka levelű havasszépe

Kis termetű, alacsony , párna szerű örökzöld,  Rhododendron fajta. Nem csak örökzöld ,de egyben fehéren tarkázott leveleivel is díszit,. melyek az őszi hideg beálltával rózsaszín árhyalatott is felvesznek. Tavaszzal elborítják  piros virágai.. Savanyú ültetési közeget  és lágy öntözővizet (esővíz) kíván.

Tűző napra ne kerüljön!

Leírás

Mivel Pécsett nem hogy havast , de még havat is alig látunk, meglehetősen távolságtartó voltam eddig a Rhododendronokkal. A környező meszes talajok miatt és az egyre melegebb nyarakra való tekintettel, a vásárlókat inkább lebeszéltem róluk, mintsem  rá.  A kísértés, és a vásárlói igény ugyanakkor nagy , hiszen semmi kétség a leglátványosabb lomblevelű örökzöldek csoportjáról van szó. Kerti kiültetésre hatalmas áldozatokat kell hozni ( van, aki meg is teszi!!), de cserépben való tartásuk sokak számára elérhető lehetőség.  Egyre könnyebb savanyú ültető földet (tőzeget) , szabályozott tápanyagleadású komplex műtrágyát  beszerezni, cserép, és árnyékos hely meg szinte mindig akad.  Az utolsó feladat, a lágy esővíz gyűjtése sem egy ördöngős feladat.

Tartósan cserépben neveléshez kis termetű fajtákat kínálok 3 literes cserépben,  20/30 cm virágzó képes tömött   bokrocskák  formájában.