Back to Fák

Magnolia brookliniensis ‘Yellow Bird’

9 500 Ft

AZ elérhető legszebb sárga virágú magnólia fajta. Kései virágzású, termése is jelentős díszértékű. Törzses fa oltványként is beszerezhető!

Leírás

A mellékelt kiemelt kép több helyről visszaköszön az interneten. Ezeket a képeket saját magam készítettem a saját növényeimről.  Gondolom tetszetősek, pedig a  kép semmit hozzá nem ad a fajta természetes szépségéhez. Talán nem szerénytelenség állítani, hogy  a legelső hazai  előállítói vagyunk a sárga virágú magnóliáknak.  A magnóliákat nem szabad” tulipánfának”  nevezni, mert az egy másik létező fafaj  valódi neve. A magnóliák  hivatalosan és szakszerűen  liliomfák,  de egyre erősödő ismertségük okán akár maga a “Magnólia” is megteszi magyar névnek is.  Szóval, a sárga virágú hibridek igazi szenzációt jelentettek kb. 10 évvel ezelőtti megjelenésükkor, és a nemesítésnek is új lendületet adtak.  A sárgák közül is egyértelmű kedvencem a ‘Yellow Bird’ fajta (de a másik öt sárga fajtának is meg van a maga szerepe a kínálatunkban). Virágai nem a legnagyobbak, de színűk a legélénkebb a többivel összevetve, a virág formája és annak tartóssága vastag húsos szirmainak köszönhetően kiváló. Van még egy feltűnő szokatlan tulajdonsága is a ‘ Yellow Bird’-nek, nevezetesen, az igen kései virágzása. Ebből két gyakorlati haszon is származik. Az első, hogy más magnólia fajtáékhoz társítva jelentősen megnyújtható a virágzási szezon a kertjeinkben (a képen látszik hogy már zsenge levelek látszanak a virágzáskor), másrészt a kései  virágzás extra biztonságot is nyújt a késő tavaszi fagyok virág romboló  hatása ellen.  Figyelem!  Ha egy virágzó magnólia virágait egy adott évben tönkre teszi a tavaszi fagy, annak  általában semmilyen  maradandó káros hatása sincs a növény későbbi fejlődésére!). Azt hiszem ennyi biztatás is elég lenne, hogy a ‘Yellow Bird’-et válasszák, de van még további  extra tulajdonsága is. Már fiatalon is gazdagon virágzik (első éves oltványaink is virágozni szoktak), és nem csak tavasszal, de nyár derekán is van egy második virágzási hulláma, sőt lilás rózsaszín uborka szerű terméseiből kiforduló élénk piros köpenyű magjai is igen dekoratívak. A növény nem kicsi hely igényű, meglehetősen mésztűrő is.

A fajta megszerezhető nagy törzses fa oltványként, vagy ember magasságú földlabdás bokor formájában is, de postai küldésre csak a K 4 l , 1 éves  cserepes oltványokat kínálunk 150/200  cm-es (!) méretben

Vélemények

Még nincsenek értékelések.

„Magnolia brookliniensis ‘Yellow Bird’” értékelése elsőként