Back to újdonságok

Lonicera coerulea ‘Czelabinski’ -Mézbogyó

1 800 Ft

Áfonya szerű , az egészségre kiemelkedően kedvező hatású, új gyümölcs fajta. Bokra kicsi és igénytelen , Magyarországon bárhol megterem

Leírás

Szerintem Magyarországon az áfonya termesztés elméleti síkon folyik. Az árudák minden évben  jó sok növényt eladnak, mégsem találhatunk  hazai termesztésű gyümölcsöt a piacokon.  Ennek az az oka, hogy az áfonya Magyarország döntő részén , saját nagy bánatomra is , nem él meg, azaz egzotikus gyümölcs. Az egzotikum  viszont, ez esetben  nem délen, hanem inkább tőlünk északabbra van, ahol a savanyú kémhatású talaj és hűvös, párás klíma adott. Nálunk tehát az igény meg volna, de a lehetőség nem, hogy áfonyával kényeztessük magunkat, és szorult helyzetünkre a közelmúltban feltűnt új gyümölcs , a mézbogyó jelentheti a megoldást.

A  mézbogyó nem  áfonya, hanem egy lonc féleség, de bogyótermésének mind színe, mérete, alakja és nem utolsó sorban íze is nagyon hasonlít a kék áfonyára, azzal a kitétellel, hogy ennek bokra mindenütt  könnyen megél.  A növény végtelenül fagy tűrő (Kamcsatkáról származik , és az sokat elárul!),  nem igényel savanyú talajt sem , bokra kicsi, sűrű és tömött, akár sövény funkciót is betölthet.  A mézbogyó gyorsan él. Korán hozza vajsárga virágait (március), korán terem (máj.-jún.) és korán eldobja a lombját is.  Gyümölcse nem csak finom, hanem egy kutatási eredmény szerint még a többi bogyós gyümölccsel összevetve is a legmagasabb antioxidáns tartalmú, gyógyhatású gyümölcs.

 

Pár éve a kamcsatkai változatot kezdtük termeszteni, de áttértünk a mézbogyó újabb  fajtáinak  a termesztésére. A lengyel nemesítésű ‘Czelabinski’) fajta  bogyói sokkal nagyobbak, súlyosabbak, így bőtermőbb az alap változathoz képest. A tavasszal át cserepezett növényeink  némelyike már virágzik, előfordulhat hogy a k2 literes cserépben szállított 30/40 cm bokrokon lesz egy -két bogyó kóstolónak.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Lonicera coerulea ‘Czelabinski’ -Mézbogyó” értékelése elsőként